Info okno   Hledat text:
Hledat rok:
Nová kronika/ Login / Zapomenuté heslo

Počet článků: 486
Počet foto.: 1 381

online-kronika.cz
Kontakt
Chcete-li projektu pomoci klikněte


Obsah záložky - 2011 - 2011-2016
Strana 295

Zájmová a občanská sdružení

Myslivecké sdružení Mníšek


Příspěvek mysliveckého sdružení ve Zpravodaji Oldřichovské listy se věnoval problému s volně pobíhajícími psy, které způsobují velké škody na zvěři.
„Vážení spoluobčané!
Jak je všem jistě známo, žijí mezi námi lidé, kteří se zabývají společným zájmem - myslivostí. Její provozování není nijak finančně ani materiálně nikým dotováno. Myslivost je mnohdy chápána jako koníček lidí, kteří nosí zelené ošacení a pušku na rameni. Skutečným myslivcem je však člověk, který je především milovníkem přírody a všeho živého v ní. Snahou myslivců je především chovat v honitbě kvalitní zvěř, které musí věnovat veškerou péči, dodržovat její stavy a teprve k odstranění nežádoucích kusů mohou použít střelnou zbraň. Členové sdružení si sami zajišťují pro zimní období dostatek objemového i jadrného krmiva a celou zimu zvěř přikrmují.

Problém však je v nepochopení některých majitelů psů, kteří je nechávají volně pobíhat po revíru a štvát zvěř, která končí smrtí. V letošním roce se tento nešvar velmi rozšířil. Vznikají tím značné škody na zvěři srnčí, dančí, mufloní i jelení. Mnoho zvěře zahyne na silnicích autoprovozem a v naší oblasti také při způsobu hospodaření na zemědělské půdě. Prosíme o pochopení místní občany, aby své psy chovali tak, jak se u „kontumace psů“ vyžaduje. Každý myslivec je milovníkem psů a věřte, že je velmi nerad, když si toulavého psa bere na mušku. Pes je přítel člověka, tak by se k němu každý majitel měl chovat zodpovědně. Ve spolupráci s místními obecními úřady budeme požadovat od majitelů náhradu za škody způsobené jejich toulavými psy. A to zejména v nastávajícím jarním období, kdy se rodí mláďata, která jsou v této době nejvíce ohrožena.“

(Zdroj: Oldřichovské listy 27/2011)